Inovatívna liečba osteoporózy získala prestížne ocenenie za najlepší nový liek

25.01.2011 Celý región

Scrip Intelligence – popredný informačný portál pre globálny farmaceutický priemysel vyhlásil výsledky 6. ročníka prestížneho výročného ocenenia Scrip Awards za inovácie vo farmaceutickom priemysle a biotechnológiách.
Nositeľom ocenenia Najlepší nový liek za rok 2010 sa stal denosumab - nová liečba osteoporózy s unikátnym mechanizmom účinku, ktorý imituje prirodzený metabolizmus kostí.
Výročné ocenenia Scrip Awards sú nezávisle posudzované panelom kľúčových odborníkov z oblasti farmácie a biotechnológií a udeľujú sa za prínos v zlepšení zdravotnej strarostlivosti. Aj rok 2010, podľa slov šéfredaktora Scrip Intelligence, priniesol významné inovácie, a to aj napriek tomu, že bol poznačený sprísnením regulačných opatrení, zvýšeným cenovým tlakom a prekonávaním patentových úskalí pri transformovaní vedeckého výskumu do efektívnych liečiv.
Kľúčovým cieľom farmaceutického a biotechnologického priemyslu je nesporne výskum a vývoj nových liekov, ktoré prichádzajú na pomoc pacientom a lekárom v ich boji s rôznymi ochoreniami. Víťazom kategórie Najlepší nový liek roku 2010 sa stal denosumab z dielne farmaceutickej spoločnosti Amgen, ktorý je určený na liečbu osteoporózy postmenopauzálnych žien so zvýšeným rizikom vzniku zlomenín a na liečbu úbytku kostnej hmoty u mužov s rakovinou prostaty, ktorí podstupujú terapiu androgénnou depriváciou.
Liek je výsledkom prelomového objavu v molekulárnej biológii kostí. Ide o plne humánnu monoklonálnu protilátku, ktorá osobitne ovplyvňuje RANK ligand ako základný regulátor osteoklastov – buniek, ktorých aktivita spôsobuje resorpciu kostí. Unikátny mechanizmus účinku, ktorý imituje systém prirodzeného metabolizmu kostí, zabraňuje úbytku kostnej hmoty a výrazne tak znižuje riziko zlomenín. Je to prvý produkt biologickej liečby v osteoporotickej indikácii, ako aj prvá schválená liečba úbytku kostnej hmoty u pacientov s rakovinou prostaty na hormonálnej ablačnej terapii.
Výsledky trojročnej štúdie fázy 3 FREEDOM (Fracture REduction Evaluation of Denosumab in Osteoporosis every six Months), realizovanej na 7 808 ženách s postmenopauzálnou osteoporózou, preukázali 68% zníženie relatívneho rizika vzniku vertebrálnych a 20% zníženie relatívneho rizika vzniku nevertebrálnych zlomenín a 40% relatívneho zníženie rizika vzniku fraktúry proximálneho femuru u žien, ktoré užívali denosumab formou podkožnej injekcie raz za 6 mesiacov v porovnaní s placebom po 36 mesiacoch.
Výsledky štúdie HALT (Hormone Ablation Bone Loss Trial), ktorá hodnotila účinok denosumabu v oblasti driekovej chrbtice u 1 468 mužov, ktorí podstúpili terapiu androgénnou depriváciou pri rakovine prostaty bez metastáz, preukázali, že u mužov užívajúcich denosumab počas celých 36 mesiacov sa v porovnaní s placebom znížilo relatívne riziko vzniku fraktúr o 62%, pričom výrazné zníženie rizika bolo pozorované už po prvých 12 mesiacoch užívania liečby.
Denosumab je inovatívny liek nie len svojim mechanizmom účinku, ale aj dávkovaním a formou podania - 60 mg podávaných formou subkutánnej injekcie každých 6 mesiacov. Takáto liečba odbúrava kľúčové prekážky pre dlhodobú liečbu, ako sú vedľajšie účinky na GIT, potreba užívať liek nalačno, či zotrvať po jeho užití vo vzpriamenej polohe. Výrazne tak zvyšuje komfort pacienta, a tým aj adherenciu a compliance k liečbe. Tento spôsob užívania dáva pacientom naviac pocit nezávislosti, pretože s výnimkou návštevy lekára dvakrát ročne nevytvára žiadne ďalšie obmedzenia. Má preto tie najlepšie predpoklady pre efektívnu liečbu ochorenia.
Osteoporóza, často označovaná ako „tichá epidémia“, je celosvetovým problémom, Odhaduje sa, že v Európe trpí osteoporózou 30% žien po menopauze a viac než 40% z nich aspoň raz v živote utrpí osteoporotickú zlomeninu. Osteoporotické zlomeniny predstavujú významnú finančnú záťaž pre pacientov aj zdravotný systém. Celkové priame náklady na zdravotnú starostlivosť súvisiacu s liečbou následkov osteoporózy sa len v Európe odhadujú na viac ako 36 mld. € ročne, pričom sa predpokladá, že z dôvodu starnutia európskej populácie vzrastú do roku 2050 na 76,7 mld. €.
Rakovina prostaty je najčastejšou formou rakoviny u mužov v Európe a predstavuje viac než 24% z celkového počtu diagnostikovaných onkologických pacientov. U pacientov s rakovinou prostaty, ktorí podstupujú liečbu androgénnou depriváciou (ADT), dochádza k zrýchleniu úbytku kostného tkaniva a zvýšeniu rizika zlomenín. Liečba pacientov s rakovinou prostaty androgénnou depriváciou, ktorá môže viesť k redukcii kostného tkaniva a zvýšenému riziku vzniku zlomenín, je bežne používanou terapiou. Jeden z piatich mužov, liečených hormonálnou ADT z dôvodu rakoviny prostaty, utrpí zlomeninu do 5 rokov.
Zdroj: Seesame, s.r.o
 

Vyberte región